Webwinkeliers hebben naar schatting tientallen miljoenen euro's schade opgelopen door de drie cyberaanvallen die afgelopen week het online betaalsysteem iDeal tijdelijk uit de lucht haalden.

Dat zegt Wijnand Jongen, voorzitter van branchevereniging Thuiswinkel.org.

''Ieder uur dat iDeal niet werkt kost tussen de 5 en 7 miljoen euro. Als het alleen bij één grote bank niet werkt, zoals bij ING, dan kun je de schade door 3 delen'', schat de belangenbehartiger.

Jongen gaat ervan uit dat ongeveer een derde van de consumenten afziet van een koop, wanneer hij niet met het populaire online betaalsysteem kan afrekenen. De overige twee derde zal het op een later moment nog eens proberen of kiezen voor een andere betaalmogelijkheid.

VNO-NCW

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn cyberaanvallen "een slechte zaak" voor ondernemers en burgers.

"Bedrijven zien in elk geval tijdelijk omzet verloren gaan, en het is de vraag of dat altijd volledig wordt ingehaald als de systemen weer draaien'', zei Roelf van der Kooij van VNO-NCW in reactie op de zoveelste cyberaanval op ING woensdag.

Schade

''Nu zijn het de banken, wie of wat is straks de dupe?'', vraagt hij zich af. Hoe groot de schade voor het bedrijfsleven is, kon Van der Kooij niet zeggen.

Het belangrijkst is volgens hem nu dat de weerbaarheid van vitale ICT-systemen snel wordt versterkt, ''zodat risico’s van misbruik en uitval tot een aanvaardbaar minimum worden beperkt.''