Obama komt met nieuw begrotingsvoorstel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres een begrotingsvoorstel gedaan dat een einde moet maken aan de politieke impasse die is ontstaan over bezuinigingen om het overheidstekort terug te brengen.

Het plan voorziet in gerichte bezuinigingen op onder andere sociale zekerheid en daarnaast in belastingverhogingen die vooral vermogende Amerikanen treffen.

De voorstellen, die voor volgend jaar voorzien in een budget van 3,8 biljoen dollar, moeten leiden tot een afname van het begrotingstekort tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2016 en tot 1,7 procent in 2023. Het begrotingstekort voor het fiscale jaar dat in oktober begint, wordt geschat op 4,4 procent van het bbp.

De regering heeft ook de verwachting voor de economische groei voor dit jaar teruggeschroefd met 0,4 procentpunt tot 2,3 procent. Voor 2014 staat de groeiprognose op 3,2 procent.

Automatische besparingen

De Democratische president Obama hoopt met de voorstellen een einde te maken aan de automatische besparingen, waarbij over de hele linie de overheidsuitgaven worden teruggeschroefd. Dit systeem, waarover in het verleden tussen Democraten en Republikeinen dwingende afspraken zijn gemaakt, is in werking getreden wegens het ontbreken van politieke overeenstemming over bezuinigingsmaatregelen.

De kans dat het dit keer lukt, lijkt niet groot. Nog voordat de voorstellen goed en wel in de postvakjes lagen van de parlementariërs, bekritiseerden Republikeinen de belastingverhogingen en sommige Democraten de bezuinigingen op de sociale zekerheid.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie