Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en hun brandveiligheid niet op orde hebben, moeten direct worden stilgelegd totdat de problemen zijn opgelost. 

FNV Bondgenoten stelde dat woensdag naar aanleiding van een kritisch rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De bond is "verbijsterd" over het feit dat 121 van de 151 bedrijven die sinds 2001 onder verscherpt toezicht staan nog altijd geen orde op zaken hebben gesteld.

Met de ramp bij Chemie-Pack bij Moerdijk in het achterhoofd is het onbegrijpelijk dat de overheid niet harder optreedt, vindt FNV Bondgenoten.

Nauwelijks verbeteringen

Extra toezicht heeft de bedrijven in kwestie nauwelijks tot verbeteringen aangezet. Slechts 30 ondernemingen namen genoeg maatregelen om van de lijst van de ILT te worden geschrapt.

Bij de overige 121 voldoen bijvoorbeeld de brandbeveiligingsinstallaties of de bedrijfsbrandweer niet aan de eisen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu en Infrastructuur) heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten de bedrijven in de gaten te blijven houden en de directeuren aan te spreken op de gebreken.

GroenLinks noemt de uitkomsten van het rapport onacceptabel en wil erover in debat.

Chemie-Pack

De verwoestende brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack in 2011 zette de brandveiligheid bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken in de schijnwerpers.

Achteraf bleek dat het bedrijf de regels had overtreden en de overheid zich te coulant had opgesteld.