Noord-Brabant heeft vorig jaar 4,5 miljoen euro verlies geleden op een woningportefeuille die de provincie overhoudt aan een regeling die in 2009 voor huizenbezitters werd bedacht.

Vanwege de kredietcrisis beloofde de provincie destijds aan nieuwbouwkopers om hun oude huis voor 90 procent van de taxatiewaarde te kopen als dat 2 jaar te koop stond.

De provincie kreeg het eerste huis begin vorig jaar in bezit. Eind 2012 had Noord-Brabant 82 huizen gekocht.

Volgens de jaarrekening over 2012, die woensdag is gepubliceerd, is er 2,5 miljoen euro verlies genomen vanwege de waardedaling van het huidige bezit. Er is nog eens ruim 1,5 miljoen verlies geleden omdat de provincie 114 keer geld bijlegde voor huizen die voor minder dan 90 procent van de taxatiewaarde werden verkocht voordat de provincie eigenaar werd.

400 huizen

Brabant 'erft' de komende jaren in totaal ongeveer 400 huizen. Het huidige verlies zorgt niet voor problemen. Er is 23 miljoen euro gereserveerd voor de risico's.

Brabant constateert wel dat de situatie op de woningmarkt onveranderd slecht blijft. De huizenprijzen blijven dalen, verwacht de provincie. Brabant kijkt daarom of er genoeg geld is gereserveerd.

De provincie heeft achteraf bedenkingen bij de regeling van toen. ''Het is niet onze kerntaak'', zei gedeputeerde Yves de Boer vorig jaar.