Het gaat volgens de bonden om zo'n 15.000 mensen die het werk hebben neergelegd

EINDHOVEN - Meer dan de helft van het personeel van Philips Nederland staakt donderdag. Dat hebben de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond gemeld.

Het gaat volgens de bonden om zo'n 15.000 mensen die de hele of gedeeltelijke dag het werk neer hebben gelegd of vrij hebben genomen. "Dit had Philips nooit verwacht", meent de woordvoerster van de FNV Bondgenoten.

Bij elf vestigingen van elektronicaconcern Philips is donderdag het werk geheel neergelegd: Eindhoven, Winschoten, Winterswijk, Oss, Roosendaal, Drachten, Hoorn, Stadskanaal en Acht (gemeente Eindhoven). Bij de Semiconductorsfabriek in Nijmegen staken 150 van de circa 5000 werknemers de hele dag. Bovendien vinden bij elf van de dertig vestigingen werkonderbrekingen plaats.

Meer loon

De vakbonden willen 3,5 procent meer loon in de nieuwe CAO, terwijl Philips niet verder wil gaan dan 2,5 procent plus 0,5 procent eenmalig. Het concern heeft de bonden woensdag een brief gestuurd met een handreiking om weer te komen praten. "Maar 3,5 procent meer loon is echt een brug te ver", stelt een Philips-woordvoerder, doelend op de economisch perspectief voor het bedrijf. FNV Bondgenoten spreekt van een leeg bod, omdat Philips niet de 3,5 procent biedt die het personeel wil. De CNV zegt niets te weten van een brief van Philips.

Het concern erkent dat vestigingen plat liggen en dat de productie schade lijdt. Hoe groot die schade is, kan een woordvoerder nog niet zeggen.

De vakbonden De Unie en de bedrijfsbond VHPP doen overigens niet mee met de stakingen. De Unie heeft al een akkoord gesloten voor middelbaar en hoger personeel. De VHPP mag statutair niet staken.

Afgezien van de acties van donderdag staan er geen nieuwe stakingen op het programma. Maar als Philips niet reageert op de protesten van donderdag, verwachten de bonden snel nieuwe acties.