'Te weinig vernieuwingen in financiële sector'

Er zijn momenteel te weinig vernieuwingen in de financiële sector. Als dit niet verbetert wordt het lastig om over 5 tot 10 jaar nog succesvol te zijn.

Dit stelde voorzitter Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder.

"Financiële instellingen staan voor de uitdaging zichzelf opnieuw uit te vinden", aldus Gerritse. Volgens de toezichthouder mengen banken en verzekeraars zich te weinig in het publieke debat over de sector.

Als voorbeeld noemt de AFM de door het kabinet ingestelde commissie-Wijffels, die momenteel de toekomst van de bedrijfsmodellen van de banken behandelt. Volgens Gerritse zijn de banken in dat debat afwezig.

Defensief

"Banken zijn defensief, ze kruipen in hun schulp. Daar horen ze niet thuis. We hebben behoefte aan een ontwikkelde visie op de toekomst, niet in de laatste plaats van de instellingen zelf."

Volgens de AFM heeft in het afgelopen jaar overleg met banken en vermogensbeheerders er al wel toe geleid dat zij de overgang maken van een verdienmodel met indirecte beloningen naar een model met directe beloningen.

Lees ook: AFM pleit voor pensioenvergelijker

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie