In het eerste kwartaal van 2013 zijn de cao-lonen met 1,8 procent gestegen. 

Daarmee is de stijging op het hoogste punt sinds eind 2009 uitgekomen. De toename ligt nog wel ruim onder de inflatie (circa 3 procent).

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. In financiële instellingen werden de lonen met 2,6 procent het meest opgeschroefd.

Dat komt onder meer door twee bankcao’s waarin relatief hoge loonsverhogingen afgesproken zijn voor de tweede helft van 2012 en het eerste kwartaal van 2013.

Horeca

In de horeca was de loonstijging met 0,8 procent het laagst. De eindejaarsuitkering in de cao van de horeca is begin dit jaar vervallen en wordt vanaf dit jaar per werknemer afgesproken. Ook de prestatieverhoging is een punt van onderhandeling. 

Het CBS wijst er wel op dat voor sommige sectoren geen nieuwe gegevens beschikbaar zijn.

Bij de overheid is aan het eind van het eerste kwartaal bijvoorbeeld pas voor een kwart van de cao’s de loonontwikkeling bekend. In deze cao-sector is de looptijd van een aantal belangrijke cao’s al meer dan een jaar verstreken.

Premies

De lonen inclusief bijzondere beloningen en premies, de zogeheten contractuele loonkosten, stegen afgelopen kwartaal met 2,2 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen