Overleg over reddingsplan voor Vestia

Woningcorporaties gaan mogelijk zevenhonderd miljoen euro investeren in Vestia, in plaats van doneren.

 Een werkgroep uit de woningcorporatiesector overlegt dinsdag met minister Stef Blok van Wonen over 'slimme oplossingen' voor Vestia, de Rotterdamse corporatie die in grote problemen kwam door riskante derivatenhandel.

Uitgangspunt van de corporaties is dat ze niet willen 'doneren, maar investeren' om Vestia van de ondergang te redden.

Aedes

Brancheorganisatie Aedes wilde dinsdag niets zeggen over oplossingen die de in november opgerichte werkgroep heeft bedacht. ''Het proces loopt en dat moet rustig de tijd hebben'', aldus een woordvoerder van Aedes.

Het was de bedoeling dat alle corporaties samen via de zogenoemde saneringsheffing zeker 700 miljoen euro moesten bijdragen aan de redding van Vestia.

Helpen

De corporaties willen Vestia wel helpen, maar stellen dat ''het volkshuisvestelijk belang'' boven het belang van Vestia gaat. Ze voelen daarom meer voor investeren, zodat de kosten voor de corporaties zo laag mogelijk blijven.

De werkgroep zou volgens Het Financieele Dagblad dinsdag een plan hebben bedacht waarbij met achtergestelde leningen een coöperatie wordt opgericht.

Die coöperatie geeft Vestia vervolgens onder voorwaarden ook een achtergestelde lening. Een achtergestelde lening is een soort 'stootkussen', waarbij de schuldeisers in geval van faillissement pas als laatste geld terugkrijgen uit de boedel.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie