Ozb stijgt sneller dan is toegestaan

De hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar sneller dan is toegestaan. Minister Plasterk gaat verhaal halen bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Dat meldt onderzoeksinstituut COELO. De landelijke opbrengst van de ozb stijgt dit jaar namelijk met 3,86 procent, berekende de organisatie.Dat is meer dan de 2,76 procent die als bovengrens is afgesproken (de macronorm).

Het ozb-tarief is een percentage van de woz-waarde van een pand. Gemiddeld betaalt een huishouden in een koophuis jaarlijks 251 euro aan ozb. Inwoners van Texel zijn met gemiddeld 116 euro het goedkoopst uit, in Blaricum is de ozb het hoogst: gemiddeld 667 euro.

De macronorm is afgesproken door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de rijksoverheid. Omdat gemeenten zich daar echter niet aan houden, halen zij gezamenlijk 38 miljoen meer binnen dan de bedoeling is.

Plasterk

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt de stijging van de opbrengst van 3, 86 procent van de onroerendezaakbelasting (ozb) te hoog. Hij gaat het aankaarten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zo liet een woordvoerder dinsdag weten.

De VNG laat weten dat de gemeenten die de ozb verhoge dit echt alleen doen omdat er geen andere mogelijkheid is.

"Dat dit de tweede overschrijding achtereen is, vinden we zorgelijk'', stelt een woordvoerder van de VNG. "Het zegt iets over de financiële situatie van gemeenten. Er is geen wethouder die de boeken in wil gaan als de ozb-verhoger, daar gaat een hoop discussie aan vooraf. Elke gemeente moet bezuinigen en blijkbaar zijn er dan geen andere mogelijkheden dan een ozb-verhoging.''

Micronorm

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten in een reactie voor de herintroductie van een micronorm. "Het is namelijk duidelijk dat de bestaande macronorm geen enkele matigende werking heeft op individuele gemeenten", aldus de organisaties.

De OZB-opbrengst stijgt namelijk met 3,86 procent, terwijl de afgesproken macronorm op 2,76 procent ligt, zo stellen de werknemersverenigingen. In individuele gemeenten stijgen de OZB-tarieven bovendien erg sterk. Vaak als gevolg van een slechte financiële positie, door bijvoorbeeld verliezen op de grondexploitatie.

Dat een micronorm hard nodig is, blijkt volgens de organisaties ook uit de voor 2013 verwachte stijgingen van andere gemeentelijke belastingen. Naar verwachting stijgt de precariobelasting met 9,6 procent, de toeristenbelasting 8 procent en de parkeerbelasting 5 procent.

Fopnorm

De macronorm is volgens Vereniging Eigen Huis een ''fopnorm''. Individuele gemeenten die de norm overschrijden worden daar niet officieel op aangesproken, maar gemeenten die zich netjes aan de afspraken houden krijgen desondanks commentaar vanwege het te hoge landelijke gemiddelde", zegt een woordvoerder. 

Omdat overschrijdende gemeenten door geen enkele instantie tot de orde worden geroepen, is het voor hen verleidelijk om volgend jaar opnieuw de regels te overtreden, vreest hij.

Lees meer over:
ozb
Tip de redactie