Het Nederlandse familiebedrijf Bolletje komt waarschijnlijk in Duitse handen.

Moederbedrijf A.A. ter Beek BV maakte maandag bekend dat het hierover in overleg is met de Duitse beschuit- en koekjesspecialist Borggreve uit Neuenhaus. De vakorganisaties en de SER zijn over de plannen geïnformeerd. De ondernemingsraad is om advies gevraagd.

Een eerdere overnamepoging van de Almelose producent van koekjes, beschuit en andere bakkersproducten door Continental Bakeries werd in december geblokkeerd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). 

De NMa stelde toen dat door de overname een zeer grote fabrikant zou ontstaan met een marktaandeel van 70 tot 80 procent, die naast huismerkbeschuit ook het merkbeschuit Bolletje produceert. Daardoor blijft er te weinig concurrentie over.

Wettelijk

Volgens Bolletje voldoet deze nieuwe overname aan de wettelijke eisen op grond waarvan geen toestemming van de mededingingsautoriteiten is vereist. Het is onbekend hoeveel geld er is gemoeid met de overname.

Voor de medewerkers van Bolletje verandert slechts de familienaam van de aandeelhouders. Borggreve garandeert Bolletje een zelfstandige toekomst als Nederlands zusterbedrijf met een nadrukkelijke A-merkstrategie.

Dichtbij

De twee familiebedrijven liggen dicht bij de Nederlands-Duitse grens. De rijafstand Almelo - Neuenhaus bedraagt amper dertig minuten.

Beide ondernemingen hebben samen een omzet van circa 200 miljoen euro en bieden werk aan circa 800 medewerkers. Ze willen nu samen verder groeien op de Nederlandse, Duitse en internationale markt.