Woningcorporaties die investeren in onderhoud, renovatie, energiebesparing en nieuwbouw moeten worden vrijgesteld van de verhuurdersheffing.

Daarvoor pleiten de SP, CNV Vakmensen, FNV Bouw en verschillende woningbouworganisaties maandag in een brief in de Volkskrant.

De organisaties willen met de vrijstelling voorkomen dat de verhuurdersheffing, die 1,7 miljard euro moet opbrengen, de woningmarkt op slot zet. Volgens de briefschrijvers is de heffing ''een rem op nieuwbouw en renovatie''.

"Maatschappelijk noodzakelijke investeringen in de sociale woningbouw blijven door de heffing achterwege", staat in de brief. "Nu al leggen corporaties bouwprojecten stil en worden toekomstige investeringen geschrapt."

Impuls

Met de vrijstelling krijgt de Nederlandse economie naar verwachting van de briefschrijvers een impuls van vijf tot acht miljard euro. Ook kunnen duizenden bouwvakkers hun baan behouden en blijven bouwbedrijven overeind.

De lagere inkomsten uit de verhuurdersheffing worden ruimschoots gecompenseerd door de hogere belastinginkomsten die met de investeringen gepaard gaan, zo redeneren de partijen.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de verhuurdersheffing.