Europese landen moeten minder hard bezuinigen en meer doen om de groei te bevorderen. 

Die oproep deed de Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew maandag tijdens een rondreis door Europa.

Lew, die in februari werd benoemd, spreekt op zijn tweedaagse reis onder meer met de president van de Europese Commissie José Manuel Barroso en president van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

In de bijeenkomst met Barroso sprak Lew onder meer over de noodzaak om meer vraag te creëren in de economie, zei een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De economie van de eurozone verkeert sinds negen maanden in een recessie. Door te bezuinigen en de belastingen te verhogen, remmen de overheden de economie verder af.

De minister benadrukte ook de noodzaak tot een Europese bankenunie, stelde de Amerikaanse ambtenaar. De reddingsactie van Cyprus van vorige maand onderstreept volgens de Amerikaanse minister de noodzaak tot een bankenunie.

Vrijhandelszone

Lew sprak met Barroso ook over de onderhandelingen om tot een vrijhandelszone te komen tussen de EU en de VS. Daarmee moet de handel tussen beiden gestimuleerd worden, waardoor de economie wordt gestimuleerd.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan kunnen de onderhandelingen op veel politieke steun rekenen, onder meer van president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De minister praat later maandag met president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi. Dinsdag volgen gesprekken met de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble en de Franse minister van financiën Pierre Moscovici.

Samen zijn Duitsland en Frankrijk goed voor bijna de helft van de economie van de eurozone.

Het is de eerste keer dat Lew als minister naar Europa reist. De eerste buitenlandse reis van de minister was vorige maand naar China.