Rusland is alsnog bereid om Cyprus financieel tegemoet te komen door de miljardenlening aan het land te herstructureren. 

Dat zei president Vladimir Poetin maandagochtend tijdens zijn bezoek aan de Hannover Messe, meldden Duitse media.

Rusland heeft Cyprus twee jaar geleden een lening verstrekt van tweeënhalf miljard euro met een looptijd tot 2016.

"We leveren onze eigen contributie om het eiland te helpen'", aldus Poetin. Volgens de Russische president wordt met de schuldenherstructurering een verzoek van de Europese Commissie ingewilligd. Hij gaf geen nadere details.

De regering in Nicosia heeft officieel gevraagd aan Moskou om de lening met 5 jaar te verlengen tot 2021 en de rente te verlagen van 4,5 naar 2,5 procent. Cyprus diende ook een verzoek in voor een extra lening van 5 miljard euro van Rusland.

Geen sjabloon

Poetin liet vrijdag nog weten dat de heffing op Cypriotische spaartegoeden het vertrouwen in de gehele bankensector in Europa ondermijnt en zal leiden tot een stroom van Russisch geld naar banken in Rusland. 

De Russische president gaat er wel van uit dat de huidige aanpak van de crisis op Cyprus geen sjabloon binnen de Europese Unie wordt voor de oplossing van andere financiële crises.

Veel Russische bedrijven en burgers hadden hun geld gestald op rekeningen op Cyprus. Door de opheffing van de Laiki-bank en de herstructurering van Bank of Cyprus zijn veel daarvan een deel van hun geld kwijt.

Kritisch

Uiteindelijk kreeg Cyprus eind vorige maand in ruil voor de aanpak van de twee grootste banken tien miljard euro steun van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Rusland was direct na de bekendmaking van het reddingsplan van Cyprus erg kritisch. Premier Dmitri Medvedev zei dat het verlies van het spaargeld hetzelfde als diefstal. Poetin zei twee dagen geleden dat het vertrouwen in Europese banken door de maatregelen zijn geschaad.