De Nederlandsche Bank (DNB) moet er scherper op gaan toezien dat banken tijdig en voldoende investeren in hun systemen, om storingen in het betalingsverkeer te voorkomen.

Dat hebben Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de benzinebranche, donderdag geschreven in een brief aan de Kamercommissie Financiën en DNB.

De belangrijkste maatregelen die banken moeten nemen zijn het verbeteren van de communicatieprotocollen en het ontwikkelen van noodsystemen.

''Als zich een storing voordoet moet een noodprocedure in werking worden gesteld waardoor de gevolgen maximaal worden beperkt'', aldus de organisaties, verenigd in de Gezamenlijke Toonbankinstellingen.

Strenger

DNB moet volgens de brancheorganisaties strenger optreden als banken ''aantoonbaar nalatig zijn gebleken.'' Zowel de banken als de betaalproducten moeten op individuele basis onder de loep worden genomen.

Niet alleen de banken, maar ook de telecomsector moet strenger gecontroleerd en gecorrigeerd worden, vinden de instellingen. Telecombedrijven spelen een belangrijke rol in het betalingsverkeer en veel storingen worden veroorzaakt door falende communicatieverbindingen.

België

In België zijn de banken beter voorbereid op een cyberaanval dan de financiële sector in Nederland zegt de Belgische veiligheidsdeskundige Eddy Willems.

Bij de zuiderburen staan de servers van banken relatief vaker aangesloten op verschillende internetknooppunten. Hierdoor is het makkelijker een website in de lucht te houden als deze door cybercriminelen overbelast raakt.

Inspelen

Toch kan een DDoS-aanval, zoals ING overkwam, ook in België niet worden uitgesloten. Wel is er volgens Willems door de Belgen de afgelopen tijd beter ingespeeld op soortgelijke aanvallen in de Verenigde Staten.

''Belgische banken probeerden hun servers hierna meteen via meerdere aanknooppunten met het internet te verbinden. Hoe beter deze verspreiding, hoe sterker je staat tegen een aanval'', legt de IT-expert van antivirusfabrikant G Data uit.

Geavanceerder

Ook de geografische ligging is een voordeel voor de Belgen. België is toch een wat kleiner land met kleinere banken. Veel servers staan daardoor ook in verbinding met aanknooppunten in andere landen, als Nederland, Frankrijk en Duitsland, zegt de computerkenner.

Toch loopt België wat Willems betreft wel voor op het gebied van internetbeveiliging. Zo bestaat de cardreader die bij veel banken gebruikt moet worden bij online bankieren in België al veel langer dan in Nederland en is deze volgens hem daar ook net iets geavanceerder.