Om de Nederlandse economie uit het slop te trekken, moeten de huizenmarkt, de bankensector en de pensioensector tegelijk worden aangepakt. 

Dat concludeert de Sociaal-Economische Raad (SER) zaterdag na analyse van de knelpunten van de economie.

De Nederlandse economie doet het slechter dan die in de landen om ons hen. En dat komt door de 'negatieve wisselwerking' tussen die drie sectoren.

''Nederland komt slechts moeizaam uit de huidige crisis. De groei blijft achter en de werkloosheid loopt op'', schrijft de SER. ''Onze economie gaat hard omhoog als het goed gaat, maar wordt hard geraakt tijdens een recessie.''

Hypotheek

De SER doet een aantal voorstellen voor de verbetering van de economie. Zo zouden de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis meer in verhouding moeten komen. Verder adviseert de raad pensioenfondsen meer te beleggen in Nederland.

Omdat de maatregelen niet direct effect zullen hebben, geeft de SER ook aan welke punten op de korte termijn aandacht nodig hebben. Dat zijn de probleemhypotheken (de restschulden), de financiering van het midden- en kleinbedrijf (MKB) en een goede overgang naar het nieuwe pensioen.