De PvdA lijkt bereid om private gewapende beveiliging op koopvaardijschepen toe te staan.

Dat schrijft het NRC Handelsblad zaterdag. Zo zou een Kamermeerderheid ontstaan voor de jarenlange wens van Nederlandse reders en sinds kort ook de VVD.

Tot nu toe kunnen reders bij defensie aankloppen voor gewapende bescherming als ze zich begeven in risicogebieden zoals voor de kust van Somalië. Veel politieke partijen vinden dat het eventuele gebruik van geweld niet aan bedrijven overgelaten mag worden, maar uitsluitend bij de overheid ligt.

Maar de reders zijn niet gelukkig met defensiepersoneel, vooral omdat dat veel duurder is dan inhuren bij beveiligingsbedrijven.

Isoleren

In veel landen in Europa, waaronder Groot-Brittannië en Noorwegen, is private beveiliging al wel mogelijk. In een recent rapport spoorde onderzoeksinstituut Clingendael het kabinet al aan om dezelfde weg te volgen, omdat Nederland zich in Europa anders zou isoleren.

Volgens Clingendael is het resultaat van het huidige systeem dat ongeveer 90 procent van de Nederlandse schepen zonder bescherming door het risicogebied bij de Hoorn van Afrika vaart.