Huizenverkopers maken steeds vaker de fout te beknibbelen op het onderhoud van hun verkoopobject, zeker als dat langer te koop staat.

Door financiële nood, een scheiding of dubbele woonlasten schiet de schilderbeurt en ander onderhoud er vaak bij in, stelt makelaarsorganisatie NVM ter gelegenheid van de tiende landelijke Open Huizendag.

Zaterdag zitten tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags precies 51.221 huiseigenaren met koffie, appeltaart en bloemen gereed voor kandidaat-kopers.

''Als je je huis niet netjes bij houdt, ook al staat het jaren te koop, dan wordt dat op de huidige woningmarkt genadeloos afgestraft'', constateert NVM-voorzitter Ger Hukker. ''De grootste fout van huizenverkopers is verkeerde zuinigheid. We zien helaas dat sommige mensen het geld voor dat onderhoud ook niet meer hebben.''

Rouwrand

De tiende Open Huizendag is volgens hem een jubileum met een rouwrand. Sommige eigenaren van de voorraad van 266.856 koopwoningen vieren zelf bijna een vijfjarig jubileum wegens aanhoudende onverkoopbaarheid.

Hukker: ''Het is voor iedereen een spannende dag: Voor de verkoper, voor de makelaar, maar ook voor de kandidaat-koper, die hoopt zijn slag te slaan. Het is op de huizenmarkt een kwestie van de moed erin houden, dat hoeven we niet onder stoelen of banken te steken.''

Goed onderhoud en een scherpe, realistische prijsstelling zijn volgens hem zaterdag voorwaarden voor verkoopsucces. Met twee dezelfde woningen in dezelfde straat wint de woning in de beste onderhoudsstaat. ''Het blijft toch een soort schoonheidswedstrijd met zo veel aanbod.''

Tips

De verkopers moeten wel een paar tips in acht nemen. Wasgoed in het trapgat, de hond in de huiskamer en de schoonouders op visite zijn geheide afknappers voor kandidaat-kopers, waarschuwt Hukker. ''Die appeltaart bij de koffie hoeft echt niet, maar voorkom wel irritatie over de omstandigheden in de woning.''

In de afgelopen vijf jaar zijn circa een half miljoen woningen van eigenaar verwisseld. Dat is bijna de helft minder dan het jaarlijkse gemiddelde van voor de crisis. Circa 51 procent van de woningen staat intussen langer dan een jaar te koop.

De gemiddelde huizenprijs is sinds het begin van de crisis vijf jaar geleden met 20 tot 25 procent gedaald. Het einde van die daling is nog niet in zicht, voorspellen de NVM, Rabobank en ING.

Onzekerheid

Hoewel de hypotheekrente en de huizenprijzen op zichzelf gunstig zijn, staan volgens de NVM de onzekerheid over behoud van banen, de ontslagregels in het sociaal akkoord en de kosten van kinderopvang een herstel van de woningmarkt in de weg.

Dat ondervindt ook de familie Meiboom in Amersfoort. Haar woning staat inmiddels twee jaar te koop. Zelfs een prijsdaling van €50.000 (van €419.000 naar €369.000) heeft geen enkele kijker naar de woning in de wijk Kattenbroek gelokt.

''Onze makelaar heeft er helemaal niets aan gedaan'', zegt Barbara Meiboom. Daarom heeft zij drie weken geleden de verkoop zelf ter hand genomen. Ze baalt dat ze niet wist van de Open Huizendag van zatderdag, een duidelijke verkoopkans. ''Dat heeft de makelaar ons ook niet meer verteld.''

Toch biedt de verkoopdag geen zekerheid op de komst van belangstellenden. Een kwart van de ruim 50.000 deelnemers zit zaterdag voor niets te wachten op bezoek, zo leren de ervaringscijfers van de NVM.