ING en ABN Amro blijken voor te komen op een gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen, ook wel 'offshore-leaks' genoemd.

Daarover schrijft Trouw, dat inzage heeft gehad in de gelekte documenten.

De twee Nederlandse banken hebben voor klanten tientallen vennootschappen geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden. Met dergelijke constructies worden hogere belastingen in het land van herkomst ontlopen.

Uit het onderzoek van Trouw blijkt onder meer dat ING een aantal bedrijven heeft laten opzetten voor de Indonesische miljardair Eddy William Katuari en diens kinderen en zakenpartners.

In de database waar Trouw inzage in heeft, staan volgens de krant ook namen van Nederlandse particulieren. Wie dit zijn is nog niet bekend. Het onderzoek van de krant naar hun constructies in de belastingparadijzen loopt nog.

Staatssecretaris Frans Weekers heeft zaterdag in reactie op de berichtgeving in Trouw laten weten inzage in de documenten te willen. De Belastingdienst is de afgelopen dagen tevergeefs druk bezig geweest de lijst op te sporen. Weekers ging ervan uit dat deze openbaar zou worden gemaakt.

Trustkantoren

Trouw had inzage in gelekte documenten en e-mails van de trustkantoren Portcullis Trustnet en Commonwealth Trust Limited. De kantoren zijn gespecialiseerd in het opzetten en beheren van bedrijven in belastingparadijzen. Ze doen dat voor internationale bedrijven en vermogende particulieren, die zoveel mogelijk op de achtergrond blijven.

ING en ABN Amro zeggen tegen Trouw dat ze nooit hebben meegewerkt aan belastingontduiking. Ook ''voldoen de vennootschappen altijd aan lokale en internationale wetgeving", benadrukt ABN Amro.

François Hollande

In het buitenland zijn al namen van particulieren uit de database bekendgemaakt. Dat heeft in enkele landen voor opschudding gezorgd. Zo zou penningmeester Jean-Jacques Augier van de verkiezingscampagne van de Franse president François Hollande geld hebben weggesluisd naar de Kaaimaneilanden.

Andere bekende namen zijn onder meer president van Azerbeidzjan Ilham Alijev en de Spaanse kunstverzamelaarster barones Carmen Thyssen-Bornemisza, een voormalige schoonheidskoningin en weduwe van een Thyssen-staalmiljardair.