De heffing op spaartegoeden bij Cypriotische banken ondermijnt het vertrouwen in het bankensysteem van de gehele eurozone. 

''De inbeslagname van tegoeden, inclusief die van Russische origine, waar dan ook, in Cyprus of in andere landen, ondermijnt de geloofwaardigheid van het bankensysteem in de eurozone'', aldus Poetin.

Volgens de Russische president laten de problemen bij de Europese banken zien hoe ''riskant en onzeker'' investeringen in westerse financiële instellingen kunnen zijn. Kredietbeoordelaar Moody's schat dat Russische bedrijven en particulieren 31 miljard dollar aan tegoeden in Cyprus hebben.

Russische Spaarders

Poetin verwacht dat veel Russische spaarders nu hun geld zullen stallen bij banken in Rusland. ''Hoe meer je buitenlandse investeerders in de banken van de eurozone raakt, hoe beter voor ons.

Want degenen die zijn geraakt, beledigd en geschrokken, niet allemaal maar wel veel, zullen nu naar onze financiële instellingen komen en hun geld bij onze banken onderbrengen'', aldus Poetin.

Vertrouwen

Hij gaf wel aan nog steeds vertrouwen te hebben in de euro en de grote Europese economieën. Volgens Poetin wordt vooruitgang geboekt in de aanpak van de Europese schuldencrisis. De Russische centrale bank houdt meer dan 40 procent van zijn buitenlandse valutavoorraad van in totaal 500 miljard dollar aan in euro's.

De Russische president brengt zondag een bezoek aan Duitsland en een dag later aan Nederland.

Vijf vragen over Cyprus

Alles over de schuldencrisis