De daling in het aantal gevallen van pinpasfraude, waarover de Nederlandse Vereniging van Banken eerder deze week berichtte, is slechts van tijdelijke aard.

Daarvoor waarschuwt Yeal Villa, CEO van het deels in Tel Aviv gevestigde Amerikaanse beveiligingsbedrijf RSA, in een gesprek met NU.nl. Er zijn al vormen van misbruik gedecteerd van de chip die sinds de invoering van 'Het Nieuwe Pinnen' in Nederland wordt gebruikt, aldus Villa.

RSA doet intensief onderzoek doet naar internetoplichting in diverse landen, waaronder Nederland. Villa ziet dat dat het inzetten van de zogenaamde EMV-chip op bankpassen zeker helpt om skimming de kop in te drukken. "Maar uiteindelijk zal ook dat weer gaan toenemen. Dit soort dingen blijken iedere keer cyclisch te zijn", meent ze.

Banken

Daarnaast waarschuwt de topvrouw dat oplichting bij banken zal toenemen. "Criminelen gaan eerst naar landen waar de beveiliging slechter is, omdat oplichting dan eenvoudiger is. Toch zullen criminelen snel terug zijn in landen als Nederland", denkt de beveiligingsexpert. Dat komt volgens haar door de sterke euro en relatief goede economie. "In een land als Italië is relatief minder geld waar fraudeurs snel hun hand op kunnen krijgen."

"In Noord Europese landen en Spanje zien we dat aanvallen geraffineerder worden en dat criminelen ook weer succes hebben. Dat komt omdat daar geld te halen is", stelt Villa. " Het is een kat- en muisspel waarbij beide partijen steeds beter worden.

Afwijkende patronen

RSA doet veel aan beveiliging door te werken met veel informatie uit verschillende bronnen. Daardoor vallen afwijkende patronen op en daar kan een bank of betaalinstelling dan zijn voordeel mee doen. Hoe een crimineel aan zijn geld komt, maakt volgens Villa niet uit.