Een medewerker van Media Markt blijkt niet alleen geheime filmopnames in vijf eigen vestigingen van de elektronicaketen te hebben gemaakt, maar ook bij acht andere winkelbedrijven.

Werknemers van de Media Markt in Leeuwarden zouden volgens de vakbond FNV Bondgenoten met de verborgen camera zijn gefilmd. Ook bij andere bedrijven zou de filmer actief zijn geweest.

De vakbond ontving verschillende klachten van personeelsleden hierover. De filmer is inmiddels voorlopig geschorst.

Niet op de hoogte

De directie van de Media Markt zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de verborgen camera. Een aantal managers was dat wel. Met hen worden ''corrigerende'' gesprekken gevoerd, aldus een woordvoerder.

Met de betrokken acht bedrijven is inmiddels contact opgenomen om ze te informeren en excuses te maken. ''We gaan diep door het stof'', aldus de woordvoerder.

De medewerker had de opnames gemaakt voor interne trainingen en opleidingen. Hij handelde op eigen initiatief. Alle beelden zijn gewist, aldus de woordvoerder.

Andere bedrijven

Hij wilde niet zeggen bij welke winkelbedrijven stiekem is gefilmd; wel noemde hij de naam van drogisterijketen De Tuinen omdat die er volgens hem zelf mee naar buiten is getreden. Volgens de vakbond zijn personeelsleden gefilmd zonder dat ze daarvoor vooraf toestemming hebben gegeven.

Niet toegestaan

Dit is volgens de wet niet toegestaan. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt dat een personeelslid alleen mag worden gefilmd als er een vermoeden is van fraude of diefstal.

Deze actie zou dan vooraf ook moeten worden gemeld bij het CBP. Het CBP heeft geen melding gehad van de vestiging in Leeuwarden.

Verrast met beelden

Volgens een medewerker, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven, werden alle personeelsleden gedwongen om zich op een zondagavond te melden bij de bioscoop in Leeuwarden. Daar werden zij verrast met de beelden van zichzelf.

Volgens de anonieme medewerker zorgt dit voor veel onrust onder het personeel. "We weten niet of dit alle beelden zijn die er zijn gemaakt", aldus de medewerker.