Vakbonden vrezen dat mogelijk duizend werknemers hun baan bij de NS verliezen als gevolg van geplande bezuinigingen. De NS ontkent dat er een massaontslag op stapel staat.

Dat meldt het AD vrijdag. Uit een bezuinigingsonderzoek dat The Hacket Group in opdracht van de NS uitvoerde, blijkt dat er bij de spoorwegen de komende jaren 100 miljoen euro kan worden bespaard.

Onder andere bij automatisering, inkoop, personeels- en financiële zaken zou 30 procent van de kosten kunnen worden geschrapt, door het ontslaan van personeel, zo vreest de FNV.

''Reken maar uit: 100 miljoen euro, dat is misschien wel duizend arbeidsplaatsen'', aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis.

Een woordvoerder van de NS bevestigt tegenover de krant het bestaan van het document, maar ontkent plannen voor een massaontslag. Bij de onderneming werken ruim 30.000 mensen.

Efficiënter

"Hackett heeft gekeken waar we efficiënter en effectiever kunnen werken. Wij hebben namelijk ook last van de economische crisis. We zullen kritischer kijken naar inkoop en inhuur van extern personeel", aldus de woordvoerder.

"Daarnaast proberen we bezuinigingen te realiseren door het natuurlijk verloop bij deze afdelingen. Mocht dat niet lukken, dan zullen sommige arbeidsplaatsen verdwijnen."

"Maar dan zullen we er alles aan doen deze werknemers van werk naar werk te begeleiden. Misschien naar een nieuwe baan binnen de NS, anders naar een andere werkgever. Maar een massaontslag gaat er echt niet plaats vinden."