Het eerste reddingsplan voor Cyprus, waarbij alle spaarders op het eiland een heffing moesten betalen, was 'niet zo slim'.

Dit heeft Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag gezegd tijdens een persconferentie. "Dat was niet zo slim, op z'n zachtst gezegd."

"Dat werd gelukkig snel gecorrigeerd."

In eerste instantie kwamen de Europese ministers van Financiën overeen dat alle spaarders in Cyprus via een belasting zouden moeten meebetalen aan de redding van het land.

Voor spaarders met tegoeden tot 100.000 euro zou dit een eenmalige heffing van 6,75 procent zijn, grotere spaarbedragen werden in het plan met 9,9 procent belast.

Met de spaarheffing moest het land 5,8 miljard euro ophalen om zo de 10 miljard noodsteun te krijgen. Het plan leverde in het land echter grote verontwaardiging op en werd door het Cypriotische parlement weggestemd.

Alternatief plan

Cyprus, de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het na de kritiek eens over een alternatief plan, waarbij alleen Laiki en Bank of Cyprus worden aangepakt en alle spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd blijven. 

Laiki wordt  in het plan opgesplitst in een goede en zogenaamde 'bad bank'. Bank of Cyprus neemt daarbij het goede deel over, met daarin de spaartegoeden tot 100.000 euro die op deze manier gegarandeerd blijven. De 'bad bank' bevat alle spaartegoeden boven de 100.000 euro.

Spaarders van deze probleembank, die geleidelijk zal verdwijnen, verliezen al hun geld. Maar ook spaarders bij Bank of Cyprus met tegoeden boven de 100.000 euro moeten via een nog onbekende heffing op de spaartegoeden meebetalen aan de redding. 

Blauwdruk

Volgens Draghi is de aanpak van Cyprus geen 'blauwdruk' voor toekomstige reddingsoperaties, zo bevestigde hij desgevraagd. 

Hierover ontstond afgelopen weken veel ophef na vermeende uitspraken van Jeroen Dijsselbloem, die als Nederlandse minister van Financiën voorzitter is van de eurogroep. 

"Ik weet absoluut zeker dat Dijsselbloem verkeerd is begrepen", aldus Draghi, die daarbij verwees naar de nationalisatie van SNS. "Dat heeft hij zelf ook gezegd."

Bankenunie

Volgens Draghi wil Europa er wel alles aan doen om belastingbetalers niet op te laten draaien voor reddingsoperaties. Daarom moet de aangekondigde bankenunie en het gezamenlijke toezicht op banken er zo snel mogelijk komen, hopelijk in 2015. Dat is de beste manier om een nieuwe crisis te voorkomen, zo stelde Draghi. 

 Dijsselbloem stelde daarop te hopen dat de bankenunie al in de loop van volgend jaar van start kan gaan, nu het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-landen het er op hoofdlijnen over eens zijn.

Terugval

De ECB heeft donderdag bekendgemaakt de belangrijkste rentetarieven in de eurozone deze maand niet te veranderen. De centrale bank bleef voorzichtig over de vooruitzichten voor de Europese economie.

Die kan in de tweede helft van dit jaar herstellen, maar de risico's op een nieuwe terugval blijven groot, waarschuwde hij.

Vijf vragen Cyprus