De Europese Centrale Bank (ECB) verandert de belangrijkste rentetarieven in de eurozone deze maand niet.

Dat meldde de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor hun leningen bij de ECB, blijft daardoor op het historisch lage peil van 0,75 procent. De rente die banken krijgen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. Die rentestanden gelden al sinds de laatste verlaging, in juli vorig jaar.

Door persbureau Bloomberg ondervraagde economen gingen er in ruime meerderheid vanuit dat de ECB de rente in ieder geval deze maand ongewijzigd zou laten. Er wordt wel veel gespeculeerd over een renteverlaging in de komende maanden.

Volgens Draghi heeft er donderdag een uitgebreide discussie over de rentestand plaatsgevonden, zo stelde hij in een persconferentie. 

Meer geld

Een lagere rente zou kunnen helpen de bijzonder zwakke economische ontwikkeling in de eurozone te stimuleren. Als banken de lagere rente doorberekenen aan hun klanten worden kredieten goedkoper, waardoor er mogelijk meer geld wordt uitgegeven door consumenten en bedrijven.

Er is meer ruimte voor een renteverlaging dan voorheen, doordat de inflatie in de eurolanden inmiddels onder het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent ligt. De centrale bank kan een renteverhoging gebruiken om een stijgende inflatie in te dammen, doordat de uitgaven bij een hogere rente worden beperkt. Andersom geeft een dalende inflatie onder het niveau van 2 procent de ECB ruimte om de rente te verlagen.

Dossier: schuldencrisis