Enkele Groningse woningcorporaties gaan gezamenlijk honderden miljoenen euro's claimen van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM).

Ze willen dat de NAM de waardevermindering van hun woningen in het aardbevingsgebied compenseert. Hun advocaat Pieter Huitema zei dat donderdag naar aanleiding van een bericht in het Dagblad van het Noorden.

Deskundigen hebben in opdracht van het kantoor berekend dat zo'n 10.000 woningen van de corporaties gemiddeld 20.000 tot 25.000 euro minder waard zijn.

''Het gaat om een ruwe schatting'', benadrukte Huitema. Hij staat nu twee corporaties bij, maar dat zullen volgens hem zeker vier worden en mogelijk zeven.

Aansprakelijk

Namens de corporaties stelt de advocaat de NAM eind deze maand formeel aansprakelijk voor de prijsdaling. Als de aardoliemaatschappij niet met geld over de brug komt, volgt een gang naar de rechter, aldus de advocaat.

Ook 40 particulieren hebben zich al bij de advocaat gemeld omdat ze de prijsdaling van hun huis gecompenseerd willen hebben. Zodra zich 100 mensen hebben gemeld, wordt een stichting opgericht en spant De Haan een zaak aan tegen de NAM.

Een woordvoerder van de NAM laat weten dat in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken momenteel de waardevermindering van huizen in het gebied in kaart wordt gebracht.

''In juni zijn de resultaten van dat onderzoek bekend. Pas dan komen we met een reactie.''