De rijksoverheid verstoort steeds vaker de markt door valse concurrentie aan te gaan met het bedrijfsleven.

Dat blijkt donderdag uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad.

Activiteiten die onlangs zijn afgestoten, heeft de overheid zelf weer opgepakt. Zo concurreert de nieuwe drukkerij VijfKeerBlauw met de geprivatiseerde SDU.

Ook is het Rijk een eigen koeriersdienst begonnen en werken honderden ambtenaren tegenwoordig in bedrijfseenheden in de advies- en ICT-branche.

Met de 'ondernemende overheid' hoopt de regering minder externen in te hoeven huren en werkzaamheden zoveel mogelijk te centraliseren. Een nieuwe wet die vorig jaar van kracht werd, moet het bedrijfsleven beschermen tegen oneerlijke concurrentie door de overheid.

Rafelranden

Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk, geeft toe dat er "rafelranden" zijn ontstaan. Bij sommige activiteiten is volgens hem inderdaad sprake van marktverstoring. Desondanks verdedigt hij het huidige beleid.

De Wet Markt en Overheid kent volgens veel ondernemingen gebreken. De gedragsregels zijn bijvoorbeeld niet van toepassing op het zogenoemde 'inbesteden', waarbij ministeries producten of diensten aan elkaar aanbieden.

Veel ondernemingen zien hun omzet volgens de krant dalen door de vlucht die inbesteding heeft genomen.

D66

D66-Kamerlid Gerad Schouw wil opheldering van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over de ''wildgroei van activiteiten van de overheid’’. Schouw heeft dat donderdag laten weten in een reactie.

In het verleden heeft de overheid taken als ICT en drukwerk uitbesteed aan de markt omdat dat goedkoper en efficiënter zou zijn. Maar de ministeries beschikken inmiddels over een Werkmaatschappij, waar 800 ambtenaren werken. Schouw wil weten of zij taken uitvoeren die beter door derden gedaan kunnen worden.

In de wet staat dat de overheid geen taken op zich moet nemen die de private sector even goed of beter kan verrichten.