AMSTERDAM - ,,Er gebeurt niets waar je warm van wordt'', omschreef een handelaar de stemming op de Amsterdamse beursvloer woensdag. Iedereen leek zijn hand op de knip te houden met het paasweekeinde in het vooruitzicht.

Bekijk video

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws kwamen de indices in de ochtendhandel nauwelijks van hun plaats. 's Middags trok de handel iets aan, maar echt veel beweging zat er niet in. De AEX-index sloot 0,15 punt (0,03 procent) hoger op 523,27. De Midkap-index deed het met een winst van 4,78 punten of 0,9 procent tot 522,07 iets beter.

Signalen die aangeven dat de economie in de Verenigde Staten en Europa weer aantrekt, zorgen niet voor euforie bij beleggers. Zij wachten vooral op de kwartaalcijfers van het bedrijfsleven, die volgens hen de daadwerkelijke stand van zaken laten zien.

De weinige bedrijven die woensdag wel met nieuws kwamen, kregen volop aandacht op het Damrak. Philips, Vendex KBB en projectontwikkelaar Amstelland, dat zijn jaarcijfers presenteerde, hoorden tot de grootste stijgers.

Dell

Philips (1,8 procent op 33,80 euro) kondigde aan te gaan samenwerken met het Amerikaanse computerbedrijf Dell. Het elektronicaconcern gaat de Amerikanen onder meer platte monitoren leveren, Dell voorziet Philips van hardware. Vendex KBB neemt de Belgische doe-het-zelf-keten Brico over. Het aandeel ging 5,3 procent omhoog op 14,63 euro. Amstelland steeg 3,8 procent.

ABN Amro was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. De bank moest meer dan 1,5 procent inleveren op 21,45 euro.

Bij de middelgrote fondsen bungelde Laurus opnieuw onderaan. De supermarkteigenaar werd 7,5 procent minder waard op 1,48 euro.

Ook Versatel was uit de gratie en zag 5,4 procent van zijn toch al geringe waarde verdampen.

Rust

Op de andere beurzen in Europa was er evenmin veel te beleven. Behalve door rust voor de feestdagen werd de handel gekenmerkt door een afwachtende houding onder de beleggers. Die zijn benieuwd naar de donderdag bekend te maken economische groei van de Verenigde Staten in de laatste drie maanden van vorig jaar.

De beurs van Londen was aan het eind van de dag wel hoger. De FTSE-index steeg met 0,35 procent. In Parijs zakte de CAC-index met ,1 procent en in Frankfurt, waar de handel tot 20.00 uur doorloopt, stond de DAX-index aan het eind van de middag 0,4 procent lager.

Vooral in de telecomsector waren er dalers te vinden. Dat kwam doordat het Zweedse Ericsson liet weten geen opleving te zien in de toch al zwakke markt. Ericsson verloor aanvankelijk terrein, maar sloot uiteindelijk wel hoger met een winst van 0,25 procent.

Verder maakte Telecom Italia bekend dat zijn winstgroei dit jaar niet groter zal uitvallen dan vorig jaar. Het aandeel zakte met 3,25 procent.

Beoordeling

Voor France Télécom zat er een koersdaling van 2,25 procent in het vat. Moody's maakte bekend de kredietwaardigheid van het concern mogelijk lager in te schalen. Ook dochterbedrijf Orange zou kunnen rekenen op een lagere beoordeling.

De euro kwam uit op 0,8725 dolllar na dinsdag te zijn gesloten op 0,8765 dollar. Tegenover het pond sterling ging de Europese munteenheid van 0,6140 naar 0,6125.