Veel minder particulieren hebben uitstel aangevraagd van hun belastingaangifte. Dat meldde de Belastingdienst woensdag. In 2012 vroegen nog 3,3 miljoen particulieren uitstel aan; dit jaar waren dat er 2,8 miljoen.

Een mogelijk verklaring voor die daling is volgens een woordvoerster dat de aangifte dit jaar makkelijker in te vullen was, doordat via de website van de Belastingdienst een aangifte te downloaden was die goeddeels was ingevuld.

''Misschien hebben daardoor minder mensen de neiging om uitstel aan te vragen.'' Die zogenoemde 'vooraf ingevulde aangifte' is overigens 4,5 miljoen keer gedownload.

Mensen die gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte, moeten vooral de gegevens nog goed controleren.

Klachten

De woordvoerster laat weten dat de dienst weinig vragen en klachten heeft ontvangen over die ingevulde gegevens.

''Bij de klachten die we kregen, waren mensen vaak dingen vergeten, zoals een oude rekening. Of ze dachten dat ze de nieuwe WOZ-waarde van hun huis moesten invullen, in plaats van die van 2012. Heel soms klopten de gegevens daadwerkelijk niet.''

Die waren dan bijvoorbeeld verkeerd aangeleverd door banken.

Aangiften

In totaal heeft de Belastingdienst ruim 7,5 miljoen aangiften binnengekregen voor 1 april, de uiterste deadline.

Hoeveel mensen hebben verzuimd aangifte te doen, is niet duidelijk. De Belastingdienst spreekt ook nog niet van mensen die te laat zijn; ze krijgen eerst nog een herinneringsbrief thuisgestuurd.