De Spaanse premier Mariano Rajoy verwacht dat de economie volgend jaar weer gaat groeien en dat er weer banen bijkomen. 

Volgens de premier wordt 2013 een moeilijk jaar, maar kunnen Spanjaarden volgend jaar de vruchten plukken van het bezuinigingsbeleid van zijn regering.

De Spaanse economie krimpt al anderhalf jaar. De regering van de conservatieve Rajoy heeft fors bezuinigd en de belastingen verhoogd. Onlangs kwam Rajoy al terug van een eerdere uitspraak dat de economie dit jaar met een half procent krimpt.

De Spaanse centrale bank gaat uit van een krimp van anderhalf procent dit jaar en stelt dat de groei pas eind 2014 terugkeert.

De Spaanse werkloosheid is door de crisis opgelopen tot 26 procent. Volgens de centrale bank stijgt de werkloosheid dit jaar verder naar 27,1 procent, waarna volgend jaar de daling inzet.

Begrotingstekort

Vorig jaar liep het begrotingstekort van Spanje door de miljardensteun voor de banken op tot 10,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Spanje hoopt nu van de Europese Commissie toestemming te krijgen om de doelstelling voor het tekort voor dit jaar te versoepelen tot 6 procent, in plaats van het eerder toegezegde doel van 4,5 procent.

Voor 2014 staat de regering vervolgens echter ook een grote klus te wachten. Zonder nieuwe maatregelen kan het tekort volgens Brusselse ramingen dan weer oplopen tot ruim 7 procent, terwijl volgens de huidige afspraken in 2014 moet worden gemikt op een tekort van 2,8 procent.

Alles over de schuldencrisis