Het woonakkoord dreigt sociale huurwoningen onbetaalbaar te maken voor minima. Dat concludeert hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in een studie in opdracht van corporatiekoepel de Vernieuwde Stad,

Dat schrijft de Volkskrant woensdag. In het woonakkoord is een verhuurdersheffing opgenomen die inhoudt dat corporaties 1,7 miljard euro moeten betalen.

De Eerste Kamer heeft nog niet ingestemd met dat deel van het akkoord, maar als dat gebeurt zullen de corporaties het geld grotendeels bij hun huurders ophalen door de huren te verhogen.

Bij zittende huurders mag de huur maar beperkt worden verhoogd, maar bij een verhuizing kan de huur in een klap naar de wettelijk maximum toegestane huur worden verhoogd.

In Amsterdam verhogen de meeste verhuurders de huur al tot de maximumprijs voor woningcorporaties als ze daar de kans voor krijgen.

Niet overal

Woningmarkthoogleraar Johan Conijn verwacht niet dat dit overal gebeurt. In grote delen van het land zijn niet genoeg huurders bereid zulke bedragen te betalen, zegt hij in de krant. Hij stelt dat verhuurders eerder zullen bezuinigen door bouwprojecten te schrappen, te bezuinigen op het onderhoud en de eigen organisatie en door huizen te verkopen.

Wel gaan gezinnen het volgens Conijn zeker voelen als de verhuurdersheffing er komt. Huren zitten nu gemiddeld op zeventig procent van de maximumprijs en minister voor Wonen Stef Blok (VVD) neemt aan dat ze op negentig procent gaan zitten.