In Rotterdam is vorig jaar ruim 6,5 miljoen euro aan bijstandsfraude boven water gehaald. Dat is een half miljoen meer dan in 2011.

In totaal werden 947 uitkeringen beëindigd en 925 uitkeringen verlaagd, waardoor volgend jaar nog eens 10 miljoen euro aan uitkeringen wordt bespaard.

Dat heeft de gemeente Rotterdam woensdag bekendgemaakt. In de helft van alle fraudegevallen werd er geld bijverdiend, maar werden die inkomsten niet opgegeven. Ook het samenwonen wordt vaak niet opgegeven. Dat is bepalend voor de hoogte van de uitkering.

De sociale dienst in Rotterdam verwerkte vorig jaar ruim 12.000 aanvragen voor een uitkering. Daarvan zijn er 3218 (27 procent) afgewezen omdat die mensen geen recht hadden op een uitkering.

Deeltijdwerkers

Rotterdam bespaarde ook 800.000 euro door het stimuleren van deeltijdwerkers met een uitkering. ''Zij worden benaderd om enerzijds feitelijke werkuren te laten controleren en anderzijds de mogelijkheden voor uitbreiding van de uren te onderzoeken. Kan iemand meer uren werken, dan heeft hij mogelijk minder of helemaal geen uitkering meer nodig'', aldus de gemeente.