DEN HAAG - Het bellen van vaste naar mobiele telefoontoestellen wordt vanaf 1 mei goedkoper. Dat is het gevolg van nieuwe regels die de Opta, de toezichthouder voor de telecombranche, heeft opgesteld.

De Opta geeft donderdag een gedetailleerde toelichting op de nieuwe regels voor de telecombranche. Dan maakt de toezichthouder ook bekend wat het de consument gaat schelen.

Opta-voorzitter J. Arnbak zei vorig jaar dat de consument grofweg circa tien eurocent per belminuut te veel betaalt.

De Opta kondigde eind vorig jaar al aan met nieuwe regels te komen voor mobiele belbedrijven. Die zijn tot dusver vrij eigen tarieven in rekening te brengen voor gesprekken afkomstig van andere netwerken. Vanaf 1 mei moeten die tarieven in redelijke verhouding staan tot de kosten.

Volgens een woordvoerder betalen consumenten jaarlijks circa 250 miljoen euro te veel voor gesprekken van vast naar mobiel.

,,Het is heel erg duur, zeker vergeleken met andere landen'', aldus een Opta-woordvoerder. ,,Met de nieuwe richtlijnen kunnen de tarieven ongeveer een dubbeltje per minuut omlaag.''

Ook de Europese Commissie in Brussel verdenkt telefoonbedrijven ervan de prijzen kunstmatig hoog te houden. EU-commissaris Monti (concurrentiebeleid) wil dat KPN uitlegt waarom hij zulke hoge kosten rekent voor het bellen tussen vast en mobiel.