Een officiële commissie van de Cypriotische overheid gaat onderzoek doen naar de achtergrond van de economische crisis in Cyprus, en dan vooral de rol van de bankensector. De minister van Financiën stapt hierdoor per direct op.

Dat maakte de Cypriotische president Nicos Anastasiades dinsdag bekend.

''Een reeks handelingen of nalatigheden door individuen die geautoriseerd waren om de economie en de bankensector te leiden, heeft het land op de rand van bankroet gebracht, geleid tot de ontmanteling van een van de grootste banken en het verlies van miljarden aan deposito's bij een andere bank'', aldus Anastasiades. Het onderzoek moet uitwijzen wie schuldig is aan de crisis.

De commissie bestaat uit drie voormalige leden van het hoogste gerechtshof in Cyprus, die dinsdag door de president werden ingezworen.

Anastasiades zei verder dat hijzelf en de overheid net zo verantwoordelijk zouden zijn als geen gehoor wordt gegeven aan de eisen van gewone burgers voor gerechtigheid en straf voor de schuldigen aan de crisis.

Minister stapt op

De minister van Financiën van Cyprus, Michaelis Sarris, stapte diezelfde dag per direct op na gesprekken met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, de zogeheten trojka.

Zijn vertrek hangt samen met het onderzoek dat de Cypriotische overheid dinsdag heeft ingesteld naar de bankencrisis op Cyprus, zo gaf Sarris aan. In het verleden was Sarris voorzitter van de bank Laiki (Popular Bank), die als onderdeel van het financiële reddingsplan voor de eilandstaat is gesloten.

Een onderzoekscommissie van de overheid gaat uitzoeken wie er schuld heeft aan de bankencrisis die Cyprus de afgelopen maanden aan de rand van de economische afgrond bracht. Cyprus werd vorige week uit de brand geholpen met 10 miljard euro aan noodkredieten van de eurolanden en het IMF. In ruil hiervoor wordt de bankensector in Cyprus rigoureus gesaneerd en raken vermogende spaarders bij Cypriotische banken een groot deel van hun tegoeden kwijt.

Vijf vragen over Cyprus

Alles over de schuldencrisis