Het economisch beeld van de eurolanden blijft in 2013 voorlopig onverminderd somber. De werkloosheid is in de eerste maanden van dit jaar opgelopen tot een recordniveau, terwijl de activiteit in de industrie verder is gekrompen. 

Dat bleek dinsdag uit een reeks nieuwe cijfers over de Europese economie.

Daarmee lag de werkloosheid even hoog als in januari. Voor die maand werd eerder een stand van 11,9 procent gemeld, maar die inschatting werd op basis van nieuwe gegevens verhoogd tot 12 procent.

De werkloosheid in de eurolanden ligt op het hoogste niveau sinds de invoering van de Europese eenheidsmunt.

Beweeg de cursor over de grafiek om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Spanje en Griekenland

In de hele Europese Unie liep de werkloosheid in februari op van 10,8 naar 10,9 procent. De werkloosheid was het laagst in Oostenrijk (4,8 procent) en Duitsland (5,4 procent).

De arbeidsmarkt staat er het slechtst voor in Spanje en Griekenland. Daar heeft ruim 26 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan. In Nederland stond de werkloosheid volgens de Europese definitie in februari op 6,2 procent.

In Italië en België vertoonde de arbeidsmarkt lichte tekenen van verbetering. De Italiaanse werkloosheid zakte met 0,1 procentpunt naar 11,6 procent. In België daalde het werkloosheidspercentage met dezelfde marge naar 8,1 procent.

26 miljoen werklozen

Statistiekbureau Eurostat telde in februari ruim 19 miljoen werklozen in de eurozone. Dat waren er 33.000 meer dan een maand eerder en bijna 1,8 miljoen meer dan in februari 2012. In de hele EU liep de werkloosheid ten opzichte van een jaar eerder ook met circa 1,8 miljoen personen op, tot 26,3 miljoen.

De jeugdwerkloosheid in de eurozone bedroeg in februari 23,9 procent. Een jaar eerder zat 22,3 procent van de jongeren onder de 25 jaar nog ongewenst zonder werk. 

Ook op dit vlak spannen Spanje en Griekenland de kroon. In die landen is bijna 60 procent van de jongeren werkloos. In Nederland is volgens de Europese definities 10,4 procent van de jongeren werkloos, volgens de Nederlandse definitie was de jeugdwerkloosheid in februari 16,5 procent.

Volgens econoom Martin van Vliet van ING is de ommekeer op de Europese arbeidsmarkt nog lang niet in zicht. "We kunnen hoogstens hopen dat de werkloosheid later dit jaar niet meer verder toeneemt", stelde hij.

Industrie

Uit cijfers over de Europese industrie bleek dat herstel in die branche nog niet heeft ingezet. De activiteit in de fabrieken in de eurozone lag in maart opnieuw lager dan in de voorgaande maand.

Die krimp deed zich niet alleen voor in de probleemlanden van de muntunie. Ook in Duitsland ging de industrie achteruit ten opzichte van februari, terwijl de al langer aanwezige stevige krimp van de Franse industrie aanhield.

Onderzoeksbureau Markit, dat de cijfers leverde, sprak van een zeer teleurstellend beeld. "Bedrijven geven aan dat de sterkere vraag uit de Verenigde Staten en Azië werd tenietgedaan door een verdere verzwakking binnen de eurozone", stelde hoofdeconoom Chris Williamson.

Die trend weerspiegelt volgens hem het afnemende vertrouwen onder producenten en consumenten.