Cyprus krijgt extra tijd van de EU, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, tot 2018, om zijn begroting op orde te brengen.

Ook krijgt het land meer tijd om staatseigendommen te verkopen. Dat maakte een regeringswoordvoerder dinsdag bekend.

Volgens minister van Financiën Michaelis Sarris krijgt Cyprus in mei het eerste deel van de vorige maand overeengekomen noodlening van 10 miljard euro. Ondanks het uitstel en het in het vooruitzicht gestelde geld, zei hij dat 2013 en 2014 moeilijke jaren zullen zijn. Ook zei Sarris dat de kapitaalbeperkingen geleidelijk versoepeld zullen worden.

Cyprus moet aan tal van eisen voldoen om in aanmerking te komen voor 10 miljard euro aan noodsteun. Volgens de woordvoerder kan de regering op dit moment niet inschatten hoe sterk de economie van de eilandstaat dit jaar zal krimpen.

Noodpakket

De ECB raamde de krimp voor het noodpakket op 3,5 procent. In de steunronde is een doelstelling vastgelegd voor het primair begrotingstekort van 2,4 procent dit jaar en een primair overschot van 4 procent in 2017.

Overigens is de beurshandel in Cyprus dinsdag weer hervat. Op 15 maart werd er voor het laatst gehandeld op de Cypriotische beurs.

Vijf vragen over Cyprus
Dossier Schuldencrisis