Het toeristisch seizoen is moeizaam begonnen. Ongeveer 750.000 buitenlandse toeristen brachten Pasen in Nederland door, 100.000 mensen minder dan vorig jaar.

Dat meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen maandag. De lage temperaturen lijken, naast de economische situatie van veel mensen, een belangrijke oorzaak van de daling.

Zo'n 225.000 Nederlanders vierden Pasen met een vakantie in eigen land. 175.000 anderen gingen de grens over. De gehele Nederlandse bevolking was deze dagen verantwoordelijk voor 20 miljoen uitjes in eigen land, zoals het bezoek van een attractiepark of evenement.

De binnenlandse en buitenlandse bezoekers besteedden dit jaar ruim 500 miljoen euro met de paasdagen. Vorig jaar was dit nog 600 miljoen.

Duitsland

De meeste buitenlandse toeristen kwamen dit jaar uit Duitsland, gevolgd door België. Ook veel Fransen brachten een bezoek aan Nederland.

De kust en de grote steden waren het populairst onder de buitenlandse toeristen. Het vroege tijdstip van Pasen en het koude weer zorgden voor een lagere bezetting op de campings. De bungalows en vakantiehuisjes zaten redelijk vol.

Attractieparken

Attractieparken en andere uitstapjes hebben deze paasdagen flink wat bezoekers getrokken. Precieze cijfers zijn er nog niet van alle attracties, maar de meeste zijn tevreden. Het droge weer en de zon die zich toch op veel plaatsen liet zien, hebben daar ongetwijfeld aan meegeholpen.

Jeff Bertus van de Club van Elf, de branchevereniging van attractieparken liet dat maandag weten. Ook veel mensen bezochten een woonwinkelcentrum, zeggen woordvoerders van Woonmall Alexandrium en Villa Arena.

Ondanks de sneeuw kwamen er zondag tienduizenden mensen naar Slagharen. Daar waren allerlei paasactiviteiten georganiseerd, waaronder het zogenoemde Grote SBS6 Paasfeest. Tweede Paasdag verliep er overigens rustiger, maar de huisjes en de camping waren goed bezet.

Succesvolle start

Ook attractiepark Duinrell is tevreden over de seizoenstart. De huisjes op het park waren allemaal bezet, en het park werd vooral maandag goed bezocht. In Ouwehands dierenpark bezochten de vele duizenden gasten de nieuwe attractie, de ‘gorilla experience’. In vergelijking met Pasen vorig jaar kwamen er ongeveer 50 procent meer mensen naar het park.

Madurodam kijkt eveneens terug op een succesvolle start van het seizoen. Ruim 12.000 bezoekers kwamen dit paasweekend af op de miniatuurtjes.

Woonmall Alexandrium liep maandag erg goed, zo stelde een zegsman. Met zeker 13.000 bezoekers (beter dan vorig jaar), alle parkeerplaatsen die tegen 14.00 uur bezet waren en zelfs de terrassen buiten vol, was het er ''echt heerlijk druk''.

Ikea meldde een 'gezellig drukte'. Bij de vestiging in Amersfoort stond korte tijd een file.