De Belgische regering heeft een akkoord gesloten over een bezuinigingspakket waarmee het land ruim 1,4 miljard euro wil besparen.

Het begrotingstekort van het land moet zo worden teruggedrongen naar 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), melden verschillende Belgische media.

Eigenlijk moest het Belgische begrotingstekort in 2013 worden teruggedrongen tot 2,15 procent van het bbp, maar eerder deze week gaf de Europese Commissie het land al toestemming om daar iets van af te wijken.

"We hebben in elk geval geprobeerd de boodschap die we van Europa hebben gekregen, zo ernstig mogelijk te nemen", aldus minister van Financiën Koen Geens.

Volgens premier Elio di Rupo was het 'geen gemakkelijke oefening' om tot een akkoord te komen, meldt De Morgen. Toch zegt hij dat Belgen weinig tot niets van de bezuinigingen zullen voelen.

Sociale zekerheid

Het grootste deel van de klappen valt bij de regering zelf. Er wordt 249 miljoen euro bespaard op overheidsuitgaven, waaronder de lonen van ambtenaren. Ook wordt er voor 274 miljoen euro gesneden in de sociale zekerheid.

Er wordt bovendien 364 miljoen euro opgehaald door enkele belastingen te verhogen.

Het land wil daarnaast de totale overheidsschuld terugbrengen tot minder dan 100 procent van het bbp door staateigendommen te verkopen. Volgens persbureau Reuters moet dat nog eens 1 miljard euro opleveren.