Grote Nederlandse multinationals maken massaal gebruik van brievenbusfirma's in buitenlandse belastingparadijzen.

Ze hebben in totaal 237 dochterbedrijven gevestigd in één van de negen belastingvrije landen. Shell en ABN Amro hebben de meeste postbusfirma's. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De krant deed onderzoek naar de dochterbedrijven van 26 grote Nederlandse multinationals op Bermuda, de Kaaimaneilanden, de Bahama's, Bahrein, de Maldiven, de Britse Maagdeneilanden en de Britse Kanaaleilanden Jersey, Guernsey en Isle of Man. Hier betalen bedrijven geen belasting over hun winsten.

Shell heeft in zes belastingvrije landen in totaal 85 dochterbedrijven. ABN Amro zit met 54 dochters in vijf landen en oliehandelaar Vitol heeft 17 bedrijven in vijf landen.

Informatie

In zijn onderzoek stuitte de krant op spaarzaam verstrekte informatie. Dat onderzoek is gebaseerd op informatie die te vinden is bij de kamers van koophandel van de negen 'belastingparadijzen'.

PvdA-leider Diederik Samsom zei vrijdag in het programma College Tour dat hij belastingontduiking van buitenlandse multinationals via Nederland stap voor stap wil gaan aanpakken.

Geld langssluizen

''Ik vind het een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is; dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niks doen, maar alleen maar hun geld langssluizen'', vindt Samsom.

Via Nederland worden door multinationals als Apple en Starbucks jaarlijks voor - volgens sommige schattingen - duizenden miljarden euro’s doorgesluisd. Daarmee voorkomen ze dat ze in andere landen veel belasting moeten betalen.