De Nederlandse toeristenindustrie verwacht komend zomerseizoen een recordaantal van ruim 3,1 miljoen Duitse bezoekers. Dat zou een lichte stijging betekenen ten opzichte van een jaar eerder.

In dezelfde periode in 2012 brachten 3,05 miljoen Duitse toeristen een bezoek aan Nederland. Daarmee werd destijds voor het eerst de grens van 3 miljoen doorbroken.

Sinds 1955, toen 275.000 Duitsers in Nederland werden verwelkomd, is het bezoek uit de Bondsrepubliek jaar na jaar gestegen zonder een enkele dip.

Het vakantieseizoen 2013 begint traditioneel met het paasweekend, waarin 750.000 buitenlanders worden verwacht, onder wie een half miljoen Duitsers.

Crisis

De stroom vakantiegangers is deze week al behoorlijk op gang gekomen, doordat veel Duitsers rond Pasen een langere vakantieperiode voor de boeg hebben. Op sommige vakantieparken aan de kust en langs de Friese meren is de voertaal op het ogenblik Duits.

''De populariteit van Nederland als vakantieland blijft bij onze oosterburen stijgen'', bevestigt Thérèse Ariaans van NBTC. ''Dat gebeurt ondanks of misschien wel juist dankzij de crisis, want Nederland ligt dichtbij.''

Merkel

Die voortdurende stroom Duitsers die niet alleen Nederland maar ook Spanje en Italië bezoekt, heeft bondskanselier Angela Merkel verontrust.

Zij riep haar landgenoten begin maart op een toeristenbeurs in Berlijn op om vakantie te vieren in eigen land. Dan zouden de verdiende euro’s ook terugvloeien in de eigen economie.

In Nederland geeft de Duitser 67 euro per dag uit. De gemiddelde besteding tijdens zijn verblijf is 285 euro per persoon. Dat betekent een inkomstenstroom van 854 miljoen euro.