Er werken nog tientallen ambtenaren bij de stichting Holland Financial Centre (HFC), hoewel minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft gezegd dat de overheid zich uit het project moet terugtrekken.

Dat blijkt uit een reconstructie van het VPRO-radioprogramma Argos dat zaterdagmiddag wordt uitgezonden.

HFC is opgezet als publiek-private instelling om Nederland op de kaart te zetten als vestigingsplaats voor financiële bedrijven. In februari zei Dijsselbloem in het programma Buitenhof echter dat de overheid zich zou moeten terugtrekken uit HFC om belangenverstrengeling te voorkomen.

Ook riep de minister oud-SNS-topman Sjoerd van Keulen op om terug te treden als voorzitter van HFC, wat Van Keulen vervolgens deed. Twee topambtenaren van de ministeries van Financiën en Sociale Zaken stapten uit het bestuur van de stichting.

Maar volgens een reconstructie van Argos zijn er zeker nog 40 ambtenaren van vier ministeries, de gemeente Amsterdam, de Belastingdienst en de toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank bij de 25 werkgroepen van HFC werkzaam.

Volgens HFC-directeur Akkie Lansberg hebben zij dus kennelijk niet van de minister te horen gekregen dat ze per direct overal uit moeten. Ook hebben ze volgens de directeur in grote aantallen aangegeven graag te willen blijven bij HFC.