Vakbonden vrezen dat Rabobank de komende jaren aanzienlijk meer banen gaat schrappen dan de vorige maand aangekondigde 6000.

''Mijn vermoeden is dat het er veel meer worden, in mijn optiek is 8000 eerder reëel'', zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance.

Bij de lokale bankkantoren van de Rabo wordt volgens hem gespeculeerd dat het er nog veel meer zijn. ''Je hoort daar aantallen van 9000 tot 10.000'', weet Veenhuizen. Die geruchten worden volgens hem vooral gevoed door een verschuiving van de kosten van het hoofdkantoor naar de lokale banken.

''De lokale banken krijgen nu veel hogere kosten voor de kiezen van Rabobank Nederland'', zegt Veenhuizen. Dat zet de winsten van de plaatselijke banken onder druk, waardoor de kosten omlaag moeten. En verreweg het grootste deel van de kosten zijn personeelskosten'', legt de FNV-onderhandelaar uit.

Vraagtekens

Rabobank kondigde eind vorige maand aan dat er ten minste 6000 banen geschrapt gaan worden de komende 4 jaar. Maar net als Veenhuizen plaatst ook Erwin Rog, onderhandelaar bij vakbond De Unie, hier grote vraagtekens bij.

''Met dat 'ten minste' zetten ze de deur wagenwijd open om dat getal nog te actualiseren. Het lijkt mij een heel voorzichtige schatting. Het zal me niet verbazen als het er veel meer worden'', meent Rog.

Reorganisatie

Hij denkt ook niet dat Rabobank de reorganisatie voor het grootste deel via natuurlijk verloop kan laten gaan, zoals het bankconcern heeft aangegeven.

''In de financiële wereld kom je nu heel moeilijk aan een baan. Ik kan me voorstellen dat driekwart niet binnen de gestelde termijn een andere baan vindt'', stelt Rog.

Slag in de lucht

Een woordvoerder van Rabobank laat weten dat er niet meer banen verdwijnen dan de eerder genoemde aantallen.

''Gemiddeld gaan er 1500 per jaar uit de komende 4 jaar. Het aantal van 10.000 is een slag in de lucht. Er is niets veranderd in de afgelopen maand'', zegt de woordvoerder.