Nederlanders gaan komende zomer dichter bij huis op vakantie. 

Ondanks de crisis is de zomervakantie voor de meeste Nederlanders echter niet van de baan, zo concludeert reiswebsite Zoover na onderzoek onder vierduizend mensen. 

Waar in januari en februari vorig jaar nog Spanje met 9,3 procent van de vakantiegangers het favoriete vakantieland was om in de zomer naartoe te gaan, is dat dit jaar Frankrijk met 10,3 procent, blijkt voorts uit onderzoek van het surfgedrag onder bijna vijf miljoen unieke bezoekers van de reiswebsite.

Spanje

Spanje staat met 8,7 procent op de tweede plek. Vakantie in eigen land staat met 4,7 procent, tegenover 4,6 procent vorig jaar, net als in 2012 op de vijfde plek.

De deelnemers aan het onderzoek geven voorts aan dat ze van plan zijn minder uit te geven op de plek van bestemming. "We bezuinigen op uit eten gaan en kiezen vaker voor een all-inclusiveconcept omdat hierbij de kosten voor verblijf en eten van tevoren duidelijk zijn", aldus Zoover.

NBTC

De cijfers van Zoover komen overeen met de verwachtingen van het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Het NTBC verwacht dat iets minder Nederlanders in 2013 op vakantie gaan door de economische omstandigheden.

De Nederlanders die wel op vakantie gaan, blijven dichterbij, gaan korter of minder vaak, aldus het NBTC. Het aantal binnenlandse vakanties stabiliseert naar verwachting en het aantal buitenlandse vakanties daalt 1 tot 3 procent.