AMSTERDAM - Het energiebedrijf Essent heeft een vergunning gekregen om in de Noordzee voor de Duitse kust een windmolenpark te bouwen. Essent gaat op zoek naar een partner om de geschatte kosten van 750 miljoen euro te delen, zo liet het energiebedrijf vrijdag weten.

Essent gaat tachtig windmolens bouwen in opdracht van het Duitse dochterbedrijf Winkra-Energie. Van een uitbreiding van dat aantal molens is vooralsnog geen sprake, aldus een woordvoerder.

De elektriciteit afkomstig van het nieuwe park is bedoeld voor de Duitse markt. Essent verwacht in 2006 te kunnen beginnen met de bouw van het windmolenpark vlakbij het Duitse eiland Helgoland. Het bedrijf gaat ervan uit dat het park in 2007 elektriciteit kan leveren.

Investeren

De tachtig molens kunnen 400 Megawatt leveren, dat is genoeg om 300.000 huishoudens van stroom te voorzien. Essent verwacht dat andere energiebedrijven de komende jaren ook grootschalig zullen investeren in windenergie.

Essent nam anderhalf jaar geleden het Duitse Winkra-Energie over. De bouw van het windmolenpark maakt onderdeel uit van Essent's versnelde investeringsprogramma voor duurzame energie.