De president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot steunt de het plan om grote spaarders te laten meebetalen aan het redden van hun bank.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kreeg als voorzitter van de Eurogroep kritiek op het laten meebetalen van spaarders bij de twee grootste banken in Cyprus.

Dijsselbloem kreeg kritiek omdat hij eerder deze week de suggestie had gewekt dat de aanpak van Cyprus model zou kunnen gaan staan voor de redding van andere banken. "Met de uitspraken van Dijsselbloem is niet zoveel mis", stelt Knot in het FD.

"De inhoud van zijn opmerkingen komt eigenlijk neer op de benadering die in Europa langer op tafel ligt." De centrale bankier doelt daarmee op de plannen om noodlijdende Europese banken in de toekomst beter te kunnen ontmantelen.

Fout

De uitspraken van Dijsselbloem werden eerder deze week door een andere Franse centrale bankier nog 'fout' genoemd. Bestuurder van de Europese Centrale Bank Benoît Coeuré stelde dat Cyprus juist geen model is voor toekomstige bankreddingen.

Cyprus krijgt van Europa een noodlening van tien miljard euro. In ruil daarvoor herstructureert Cyprus de twee grootste probleembanken, Bank of Cyprus en Laiki. Het herstructureren van de banken wordt volledig door aandeelhouders, obligatiehouders en spaarders betaald.

Er gaat geen Europese noodsteun naar de banken. Minister van financiën Michalis Sarris raamde eerder dat spaarders waarschijnlijk zo'n veertig procent van al hun geld boven de honderdduizend euro kwijt raken.

Vijf vragen over Cyprus