Mark Rutte (VVD) looft de manier waarop minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de reddingsoperatie voor Cyrprus heeft uitgelegd in de media. 

De premier sprak donderdag op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad van een 'heel sterk optreden'.

Het geruchtmakende interview dat Dijsselbloem na de reddingsoperatie gaf aan de Financial Times en persbureau Reuters leidde tot een golf van kritiek in de internationale media.

Dijsselbloem zou hebben gezegd dat de aanpak, waarbij ook spaarders hun geld kwijtraakten, een 'blauwdruk' was voor toekomstige steunoperaties. Het leidde tot commotie en dalende beurskoersen.

'Toenemende steun'

Rutte roemde echter het optreden van zijn minister en zei dat hij ook 'toenemende steun' in Europa ziet voor de gekozen lijn. De ministerraad is 'enthousiast' over de manier van communiceren. Rutte heeft ook geen kritische telefoontjes gekregen van collega-regeringsleiders, zei hij.

Dat Dijsselbloem 'fair en eerlijk' uitlegt wat hij doet is volgens de premier van 'groot belang'. Hij vertelt met welke visie de Eurogroep de crisis aanpakt. Als je de burgers dat niet uitlegt, dan heeft dat uiteindelijk gevolgen voor het draagvlak voor de gekozen oplossing.

"Het is van enorm belang om ook uit te leggen waarom we besluiten nemen", aldus Rutte.

Rutte over Dijsselbloem: