Nederland heeft relatief weinig economische relaties met Cyprus. Het aandeel van Cyprus in de Nederlandse export van goederen en diensten is slechts 0,12 en 0,16 procent.

Dit blijkt donderdag uit berekeningen van het CBS. 

In 2011 investeerde Nederland nog voor 2,7 miljard in het eiland, ruim tweeëneenhalf keer zo veel als in 2008. In dat jaar trad het eiland toe tot de Europese Unie.

De waarde van investeringen van Cyprus in Nederland was 3,1 miljard. Sinds 2008 zijn deze investeringen wel verzesvoudigd. Er werd voornamelijk geïnvesteerd in de industrie.

In 2012 nam de waarde van de handel in diensten met Cyprus af in vergelijking met het jaar ervoor. In vergelijking met 2008 is de uitvoer van diensten in 2012 met 61 procent sterk gedaald.

Dit wordt vooral veroorzaakt door een terugval in bouwdiensten. De Cypriotische bouwsector staat sinds de crisis enorm onder druk, aldus het CBS.

Goederen

De handel in goederen met Cyprus nam wel toe in de afgelopen jaren, een stijging van 36 procent ten opzichte van 2008. Dit komt vooral door meer uitvoer van schepen en boten.

Het CBS berekende de economische relaties met Cyprus nadat er door Brussel dit weekeinde een noodpakket van 10 miljard euro werd toegezegd.

Het eiland, dat met ruim 750.000 inwoners nog kleiner is dan Amsterdam, heeft een relatief vrij grote financiële sector en dreigde daaronder te bezwijken.

Effect

Als het land doordat het niet gered zou worden failliet zou zijn gegaan, was het effect voor de Nederlandse economie mogelijk beperkt geweest, zo blijkt nu uit de cijfers van het CBS. Maar omdat Griekenland mogelijk extra noodhulp nodig zou hebben als Cyprus ten onder zou gaan en ook op de aandelen- en obligatiemarkten harde klappen zouden kunnen vallen, is het echte effect van die situatie eigenlijk niet goed te berekenen.

Lees meer: vijf vragen over Cyprus