President Nicos Anastasiades heeft de inwoners van Cyprus donderdag bedankt voor hun kalme houding, nu de banken donderdag weer zijn opengegaan.

Volgens hem hebben de Cyprioten hun ''rijpheid'' getoond door hun rust te bewaren. De Cyprioten hebben laten zien dat zij hun land niet alleen uit de crisis willen halen, maar dat zij dat ook kunnen.

Bij de banken stonden bij de opening van de banken rijen, maar die waren niet lang en de mensen stonden geduldig te wachten. Donderdagmiddag waren de rijen sterk geslonken. 

Laiki

Bij een filiaal van de Laiki Bank, de op een na grootste bank op het eiland, stonden 2,5 uur na de opening slechts zeven mensen. De bank wordt opgeheven.

De rekeningen met een tegoed van hooguit 100.000 euro worden overgeheveld naar de bank of Cyprus, de grootste Cypriotische bank. De mensen met meer op hun rekening zijn alles boven 100.000 euro kwijt.

Beperkingen

De regering heeft strenge beperkingen aan het kapitaalverkeer gesteld. Zo mogen klanten slechts 300 euro per dag van hun rekening halen.

De Europese Commissie keurde de beperkingen donderdag goed. Maar deze moeten wel ''zo snel als mogelijk'' weer worden opgeheven.

Op alle radio- en televisiezenders wordt de bevolking opgeroepen de kalmte te bewaren. ''Blijf kalm. Ga niet met zijn allen naar de bank. Wat je vandaag niet hoeft af te maken, kun je ook morgen doen'', zei de woordvoerster van de centrale bank in de media.

De banken hebben voorlopig voldoende cash in huis voor de klanten. Woensdagavond laat arriveerde volgens Duitse media een vliegtuig uit Frankfurt met miljarden euro's van de Europese Centrale Bank op het eiland.

Bewaking

Volgens de Griekse krant Kathimerini is de 5 miljard vervolgens onder zeer strenge bewaking overgebracht naar de centrale bank van waaruit het geld is gedistribueerd onder alle bankfilialen.

Het personeel van de banken in de hoofdstad Nicosia ging al vroeg aan het werk, terwijl geldwagens bankbiljetten afleverden.

De rijen waren nergens erg lang. Klanten waren opgelucht dat ze weer bij hun geld konden, maar toonden ook begrip voor het ingrijpen van de autoriteiten de afgelopen dagen.

Derde wereld

''U hebt geen idee hoezeer ik hierop heb gewacht. Ik voel een beetje angst en teleurstelling dat ik in zo'n rij moet wachten: het voelt aan alsof ik in een land in de derde wereld ben. Maar wat kun je eraan doen?", zei de 64-jarige gepensioneerde Froso Kokikouin in de rij bij de Laiki Bank, die wordt opgeheven.

De effectenbeurs in Cyprus blijft in ieder geval nog tot dinsdag gesloten. Aanvankelijk zou de beurs waar al bijna 2 weken niet meer is gehandeld, ook donderdag weer opstarten. Dat moment wordt nu over het paasweekeinde heen getild.

Precedent

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) stelde donderdag dat het reddingspakket voor Cyprus een voorbeeld kan zijn voor toekomstige steunacties. De kredietbeoordelaar doelde vooral op het besluit om crediteuren, waaronder spaarders, aandeelhouders en obligatiehouders, mee te laten betalen aan het overeind houden van banken.

Dat is volgens S&P een aanzienlijk verschil met de steunpakketten die eerder werden verstrekt aan Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje. ''De situatie op Cyprus onderstreept de noodzaak van het oprichten van een bankunie om het toezicht op de banksector te versterken'', vindt het ratingbureau.

De kredietbeoordelaar verwacht overigens niet dat de ontwikkelingen op Cyprus onmiddellijk leiden tot veranderingen van de ratings van banken in de eurozone. ''Onze huidige beoordelingen weerspiegelen al de mogelijkheid en bereidheid van individuele overheden om banken in eigen land te steunen.''

Lees ook: Vijf vragen over Cyprus

Dossier schuldencrisis