Belastingfraude wordt niet aangepakt, omdat er geen tijd voor is bij de Belastingdienst. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een enquête van Abvakabo FNV onder ruim 550 belastingmedewerkers.

Volgens de vakbond laat de fiscus ter waarde van 3,5 miljard euro aan fraude ongemoeid.

Honderdduizenden fraudeurs en foute bedrijven zouden wel worden herkend, maar niet aangepakt. Verdachte dossiers zouden blijven liggen door tijdgebrek en personeelstekort.

De vakbond vroeg de medewerkers waar zij zich het meeste zorgen over maken. Vooral de aanpak van mensen die ogenschijnlijk 'van de wind hebben geleefd', aantoonbare fraudegevallen en mensen die onterecht een uitkering krijgen, laat te wensen over, vinden de ondervraagden.

Met het aanpakken van 'windhappers' - mensen die klaarblijkelijk geen enkele bron van inkomsten hebben - is volgens het grootste deel van de 550 respondenten de meeste winst te halen.

Ook het van te voren controleren van de kinderopvangtoeslag, zodat deze toeslag niet onterecht op de rekening van kinderloze mensen wordt gestort, kan volgens de medwerkers veel geld opleveren.

Regeldrang

''De laatste jaren merken wij dat ons werk door de regeldrang van het management praktisch onmogelijk wordt gemaakt. Het gevolg hiervan is minder controles en het niet meer of veel te laat ontdekken van grote fraudezaken'', schrijft een medewerker.

Zo geven bijvoorbeeld tienduizenden belastingplichtigen op geen cent inkomsten te hebben. Bovendien is er geen enkele controle op tijdelijke werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen.

Volgens FNV moet een deel van het personeel door tijdgebrek deze gevallen laten passeren. “Aan tijdrovende klussen moet je maar niet beginnen", zo citeert de bond een medewerker van de Belastingdienst.

"Als je toch aan een zware invorderingsklus begint word je hierop afgerekend, omdat je voorraden hoger zijn dan die van je collega’s.”

AOW

Zonder fraudecontrole komen op den duur mogelijk tienduizenden mensen onterecht in aanmerking voor een AOW-uitkering.

Vorig jaar is na een kritisch rapport over deze kwestie al meer geld vrijgemaakt voor de opsporing van fraude. Abvakabo FNV reageerde destijds dat dat echter een druppel op de gloeiende plaat is.

Abvakabo-bestuurder Mieke van Vliet sprak enkele medewerkers "met tranen in hun ogen". "Mensen worden niet alleen aangenomen op hun diploma, maar ook op hun integriteit", zegt Van Vliet.

Zij wijst erop dat de dienst 22 kantoren moet sluiten vanwege bezuinigingen bij de overheid. "Dat betekent weer extra onrust voor de medewerkers".

Toezichthouders

De Belastingdienst kondigde eind vorig jaar aan 1600 extra toezichthouders te gaan inzetten voor het controleren van aangiftes en het binnenhalen van openstaande schulden.

Deze operatie kost 157 miljoen euro, maar gaat de schatkist volgens staatssecretaris Frans Weekers 663 miljoen euro per jaar opleveren.

Uitgangspunt

''Het uitgangspunt is dat we een scala aan middelen inzetten om de belastingplichtigen te helpen als dat kan en steeds harder te controleren als dat nodig is'', aldus een reactie van de belastingdienst. ''Maar je wilt uiteindelijk ook niet toe naar een situatie waarin achter elke boom een belastinginspecteur staat.''

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers ontkent in een reactie dat Belastingdienst grote bedragen misloopt. Ook Weekers wijst erop dat hij geld heeft vrijgemaakt voor toezicht en meer boekenonderzoek. Niet alle maatregelen hebben meteen succes, zegt hij. ''Als medewerkers suggesties hebben, hoor ik die graag, en liefst niet via de krant.''

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil een debat over de kwestie met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, laat hij weten.