Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
brazilie

BRICS-landen willen eigen bank

Leiders van de BRICS-landen - Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika - zijn woensdag overeengekomen een eigen bank in het leven te roepen die moet helpen hun infrastructuurplannen ter waarde van 4,5 biljoen dollar te financieren.
Door Novum

Ze beschuldigen de Wereldbank van westerse partijdigheid.

De landen, die worden beschouwd als de drijvende krachten achter de wereldwijde economische groei, konden het echter niet eens worden over enkele basiszaken.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van buitenlandse zaken Pravin Gordhan zijn er 'verschillende visies' over hoeveel kapitaal zo'n bank zou moeten hebben.

Hij zei dat een bedrag van vijftig miljard is genoemd, waaraan elk land evenveel bijdraagt. De ministers van financiën spraken eerder over contributies gebaseerd op de rijkdom van het land, maar daarmee zou China een te dominante positie krijgen.

Instituut

De bank wordt het eerste instituut van het BRICS-forum, dat in 2009 in het leven werd geroepen om een eerlijkere mondiale economische balans te bewerkstelligen.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, wiens land lobbyt om de thuisbasis van de bank te worden, zei dat naast de 4,5 biljoen dollar voor infrastructurele plannen er ook geld komt voor lidstaten die met economische crises kampen.

Op die manier kan de afhankelijkheid van westerse instituties verder worden afgebouwd, aldus Zuma. Traditioneel gezien vervulden het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, instituties gedomineerd door de Verenigde Staten en Europa, die rollen.

Aanbevolen artikelen