Banken in Cyprus openen donderdag na anderhalve week weer hun deuren, maar het kapitaalverkeer wordt daarbij stevig aan banden gelegd.

Dat blijkt uit plannen die de Cypriotische regering woensdag bekendmaakte.

Zo mogen klanten van de Cypriotische banken nog altijd maar 300 euro per dag van hun rekening halen. Ook kunnen zij in ieder geval een week lang nauwelijks geld overmaken naar het buitenland en mag er per reis naar het buitenland maar 1000 euro worden meegenomen.

Daarnaast mogen termijndeposito's niet vervroegd worden opgenomen en kunnen cheques niet worden geïnd. De beperkingen gelden voor alle betalingen en overboekingen, ongeacht de valuta waarin ze plaatsvinden.

Bankrun

De regels worden ingevoerd om een bankrun te voorkomen op het moment dat de Cypriotische banken donderdag hun deuren weer openen.

Door de financiële crisis op het eiland zijn die banken al anderhalve week gesloten. De banken gaan donderdag van 12.00 uur tot 18.00 uur (plaatselijke tijd) weer open, zo maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend.

Week

De regering wil de maatregelen na een week evalueren en zo nodig aanpassen. Een ambtenaar zei tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat de beperkingen nog een hele tijd nodig kunnen blijven.

Alleen de overheid en de centrale bank van Cyprus worden van de beperkingen uitgezonderd. Ook worden bedrijven in staat gesteld om lonen te betalen.